Temperatuur kan op verschillende manieren invloed hebben op kitvoegen en de verwerking hiervan in projecten. Om goed om te kunnen gaan met de verwerking van kitvoegen bij hoge temperaturen is het belangrijk om te weten wat deze omstandigheden doen met de kit.
In de verpakking
Over het algemeen worden de materialen dunner bij hogere temperaturen en dikker bij lagere temperaturen, wat van invloed is op de benodigde druk tijdens de verwerking. Dit geldt niet voor op siliconen gebaseerde producten, die niet temperatuurgevoelig zijn. Het verdunnen van het materiaal door hoge temperatuur geeft meestal geen probleem, bij lage temperatuur kan het zijn dat de kit moeilijk spuitbaar wordt. Het is daarom aan te raden om ze op een verwarmde plaats te bewaren. Snelle verwarming op de bouw om de kit dunner te maken is niet aan te raden omdat er lucht bij kan komen die met de kit uit de koker komt.
Tijdens het aanbrengen
Alle kitten kunt u verwerken bij een temperatuur vanaf 5° Celsius. Bij lagere temperaturen kan er condens- of ijsvorming ontstaan in de ondergrond. Dat kan voor problemen zorgen bij de hechting van de kit. Bij hoge temperaturen tot 30°/40° Celsius is het normaal geen probleem om de kitten aan te brengen.
Het is wel belangrijk om te realiseren dat bouwmaterialen en constructies in de warme perioden op hun hoogste temperatuur zijn en daarmee het sterkst zijn uitgezet. De voegen zijn daarom juist het smalst, waardoor deze later alleen nog maar breder kan worden en de kit daarmee onder spanning komt te staan. Dit kan ervoor zorgen dat de kit loslaat. Sterk werkende voegen kunt u daarom het beste niet dichtkitten in de volle zon tijdens zeer warme perioden. Bij oplosmiddelhoudende kitten is dit ook niet verstandig vanwege de blaasvorming kan veroorzaken.
Na aanbrengen
Als de kit nog niet is uitgehard is deze gevoelig voor te sterke werking van de voeg. Dit kan voorkomen in perioden met sterke temperatuurschommelingen. Dan kunnen bouwmaterialen uitzetten of krimpen waardoor de voeg vrij zwaar belast wordt. Gebeurt dit tijdens de uithardingsfase van de kit, dan kan dit mogelijk zorgen voor ernstige vervormingen waardoor er scheurtjes in de kit kunnen ontstaan.
Wanneer de kit is uitgehard is deze volledig belastbaar en zal er bij hoge temperaturen geen probleem meer ontstaan. Bij lage temperatuur (vanaf -10° Celsius of lager) wordt de kit vaak veel stugger. De voegen zijn juist op hun breedst vanwege het krimpen van de bouwmaterialen bij deze temperaturen. De grootste belasting komt dan terecht op de voeg. Dit geldt niet voor siliconenkitten, die bij -10° Celsius net zo elastisch zijn als bij +20° Celsius. Dit maakt siliconenkitten geschikt als afdichtingsmateriaal in dilatatievoegen in gevels.
Wilt u meer informatie over het verwerken van de kitvoegen in uw specifieke situatie of heeft u nog vragen over onze kitten? Neem dan gerust contact op of bestel direct de meest geschikte kut voor uw project.